Što se događa sa šećerom kada ga dodamo ulju?
Što se događa sa šećerom kada ga dodamo ulju?

Video: Što se događa sa šećerom kada ga dodamo ulju?

Video: Što se događa sa šećerom kada ga dodamo ulju?
Video: Ферганский ПЛОВ. Тонкости рецепта. Сделай так и все получится!!! 2024, Svibanj
Anonim

Šećer lako se otapa u vodi i ulje ne. Voda ima nisku topljivost kada je dolazi do ulje . Od ulje nije topiv u vodi, nikada se neće istinski otopiti.

Posljedično, što se događa ako stavite šećer u ulje?

Šečer treba reagirati s the benzina i pretvaraju se u polukrutu, gnjecavu tvar koja se potpuno začepljuje the rezervoar za plin, the vodovi za gorivo i tako dalje. Kako se ispostavilo, šećer ne otapa se u benzinu. Ulijevanje pijeska u the spremnik za plin bi imao oko the isti učinak kao ulijevanje šećer.

Nadalje, zašto šećer nije topiv u ulju? Budući da je voda polarna i ulje je nepolarna, njihove molekule su ne privučeni jedno drugom. Molekule polarnog otapala poput vode privlače druge polarne molekule, kao što su one šećer . Toliko tvari otopiti u vodi koja se ponekad naziva univerzalnim otapalom.

Drugo, otapa li se šećer u ulju za kuhanje?

Ulje molekule nisu polarne pa ne mogu otopiti bilo bojanje ili šećer.

Što se događa kada u vodu dodate šećer?

Također je potrebna energija za razbijanje vodikovih veza voda koji se mora prekinuti da bi se u otopinu umetnula jedna od ovih molekula saharoze. Šećer rastvara se u voda jer se energija oslobađa kada blago polarne saharosemolekule formiraju međumolekularne veze s polarnim voda molekule.

Preporučeni: