Koji je nepovratan proces?
Koji je nepovratan proces?

Video: Koji je nepovratan proces?

Video: Koji je nepovratan proces?
Video: Otac i sin pretili da će se ubiti, jer je procenitelj prodao njihov stan za 6.000 evra – JUTRO 2024, Svibanj
Anonim

An nepovratan proces je postupak koji ne može vratiti i sustav i okolinu u njihove izvorne uvjete. Odnosno, sustav i okolina se ne bi vratili u svoje izvorne uvjete da se postupak bio obrnut.

Također, što je primjer nepovratnog procesa?

An primjer od nepovratan proces je aspontana kemijska reakcija, ili elektrokemijska reakcija. Nepovratni procesi karakteriziraju strujanje tekućina s trenjem. ΔSukupno > 0 znači da je jednostruko postupak moguće je za koje ukupna entropija opada.

Nadalje, zašto su svi stvarni procesi nepovratni? An nepovratan proces povećava entropiju svemira. Budući da je entropija funkcija stanja, promjena inentropije sustava je ista, bilo da je postupak je reverzibilan ili nepovratan . Na primjer, Joule ekspanzija je nepovratan jer u početku sustav nije jednoličan.

Također se postavlja pitanje, što je reverzibilan i nepovratan proces?

The reverzibilni proces je ideal postupak koji se nikada ne događa, dok se nepovratan proces je prirodno postupak koji se obično nalazi u prirodi. Ovo je nepovratan proces . Dok voda isparava, također se može kondenzirati u obliku kiše. Ovo je reverzibilni proces.

Je li nepovratni proces spontan?

Spontani procesi su nepovratni jer se mogu preokrenuti samo ako se krene drugim putem kako bi se vratili u prvobitno stanje. A reverzibilni proces može krenuti istim putem da se vrati u prvobitno stanje.

Preporučeni: