Sadržaj:

Kako opisujete poprečni val?
Kako opisujete poprečni val?

Video: Kako opisujete poprečni val?

Video: Kako opisujete poprečni val?
Video: Cracking the Quantum Code: Physicist Exposes Reality 2024, Svibanj
Anonim

U fizici, a poprečni val je kretanje val čije su oscilacije okomite na smjer val . Jednostavan primjer daje valovi koji se može stvoriti na vodoravnoj duljini uzice sidrenjem jednog kraja i pomicanjem drugog kraja gore-dolje.

Samo tako, kako biste opisali gibanje poprečnog vala?

Poprečni valovi U poprečni val pomak čestice je okomit na smjer val razmnožavanje. Čestice se ne kreću zajedno s val ; oni jednostavno osciliraju gore-dolje oko svojih pojedinačnih ravnotežnih položaja kao val prolazi pored. Odaberite jednu česticu i promatrajte je pokret.

Isto tako, što je poprečni val u znanosti? poprečni val . A val koji oscilira okomito na os duž koje je val putovanja. Elektromagnetski valovi su poprečni valovi , budući da električno i magnetsko polje osciliraju pod pravim kutom u odnosu na smjer gibanja.

Također treba znati što je laka definicija poprečnog vala?

A poprečni val je kretanje val koji se sastoji od oscilacija koje se događaju okomito na smjer prijenosa energije. To također može značiti da je a val to uzrokuje da medij nevjerojatno vibrira pod pravim kutom okomito na smjer u kojem putuju paralelno jedno s drugim.

Koje su različite vrste poprečnih valova?

Primjeri poprečnih valova uključuju:

  • mreškanje na površini vode.
  • vibracije u žici gitare.
  • meksički val na sportskom stadionu.
  • elektromagnetski valovi – npr. svjetlosni valovi, mikrovalovi, radio valovi.
  • seizmički S-valovi.

Preporučeni: