Dio kojeg oblika reljefa pripada Llano Estacado?
Dio kojeg oblika reljefa pripada Llano Estacado?

Video: Dio kojeg oblika reljefa pripada Llano Estacado?

Video: Dio kojeg oblika reljefa pripada Llano Estacado?
Video: Domaća zadaća za 6. razred: Geografija - Reljef, osnovni oblici reljefa, egozogeni procesi... 2024, Travanj
Anonim

The Llano Estacado je dio Visokih ravnica, koji se prostire na granici između Teksasa i Novog Meksika, između međudržavne ceste 40 na sjeveru i autoputa 20 na jugu, ili, otprilike, između Amarilla i Midland-Odesse u Teksasu. Na zapadu je omeđen dolinom Pecos, a na istoku crvenim permskim ravnicama Teksasa.

S obzirom na to, kako je nastao Llano Estacado?

Formirana aluvijalnim otjecanjem sedimenta iz rastućih stijena Colorada prije 70 milijuna godina, Llano Estacado Mesa se nalazi na nadmorskoj visini između 3 000 i 5 000 stopa, ograđena na istoku i zapadu strmim strminama.

gdje je Caprock Escarpment na karti? The Caprock Escarpment je izraz koji se koristi u zapadnom Teksasu i istočnom Novom Meksiku za opisivanje geografske prijelazne točke između ravnih visokih ravnica Llano Estacado i okolnog valovitog terena.

Ovdje, tko je prvi opisao Llano Estacado?

Francisco Vázquez de Coronado

Što znači Estacado?

Llano Estacado može biti preveden na znači "ravan s palisadom, ravnica s punjenom pločom, " ili "ravnica s kolobarima." Llano je izravan prijevod za riječ "ravnica ili prerija". Estacado je glagolski prilog prošli od estacar. Estacar je glagol značenje "vezati se za post". Mnogo riječi na engleskom su izvedeno iz španjolskih riječi.

Preporučeni: