Zašto berilij ne reagira s vodikom?
Zašto berilij ne reagira s vodikom?

Video: Zašto berilij ne reagira s vodikom?

Video: Zašto berilij ne reagira s vodikom?
Video: 10 самых опасных продуктов, которые можно есть для иммунной системы 2024, Svibanj
Anonim

Berilij ne reagira izravno s vodik za razliku od drugih zemnoalkalijskih metala da tvore ionski hidrid. To je zato što oksidacijski potencijal berilijum je vrlo niska i stoga je ne lako donirati svoje elektrone vodik.

S obzirom na to, zašto berilij ne reagira s vodom?

magnezij (Mg) reagira s vodom para da nastane magnezijev hidroksid i plinoviti vodik. Berilijum (Be) je jedini zemnoalkalijski metal koji ne reagira s vodom . To je zbog njegove male veličine i visoke energije ionizacije u odnosu na ostale elemente u skupini.

Također se može zapitati, kako berilij reagira s drugim elementima? Berilij reagira s kiselinama i s vodom da nastane plinovit vodik. To reagira nakratko s kisikom u zraku da nastane berilijum oksid (BeO). The berilijum oksid tvori tanku kožicu na površini metala koja sprječava metal od reagirajući dalje s kisikom.

Slično se postavlja pitanje na što ne reagira berilij?

Berilijum metal ne reagira s vode ili pare, čak i ako se metal zagrije do crvene topline.

Zašto berilij reagira s lužinama?

Berilijum i magnezij tvore zaštitni sloj od oksida koji treba probiti za reakcija dogoditi se. Fino podijeljeni magnezij može se zagrijati do temperature paljenja ako postane vlažan. Berilijum oksid je zaštitniji, ali metal ima mnogo kemijskih sličnosti s aluminijem, uključujući ranjivost na lužine.

Preporučeni: