Zašto je moderni periodni sustav raspoređen po atomskom broju?
Zašto je moderni periodni sustav raspoređen po atomskom broju?

Video: Zašto je moderni periodni sustav raspoređen po atomskom broju?

Video: Zašto je moderni periodni sustav raspoređen po atomskom broju?
Video: ДЕЛАЙ 3 ПРИЁМА КАЖДЫЙ ДЕНЬ С УТРА И ВОТ ЧТО БУДЕТ... 2024, Svibanj
Anonim

Zašto je Periodni sustav raspoređen po atomskom broju a ne atomska masa ? Atomski broj je broj protona u jezgri svake atoma elementa . Da broj je jedinstven za svaku element . Atomska masa određuje se prema broj protona i neutrona zajedno.

Isto tako, je li periodni sustav raspoređen po atomskom broju?

The periodni sustav elemenata elemenata raspoređuje sve poznate kemijske elemente u informativni niz. Elementi su uređena s lijeva na desno i odozgo prema dolje prema rastućem atomski broj . Redoslijed se općenito poklapa s povećanjem atomska masa . Redovi se nazivaju periodima.

Drugo, zašto je tablica periodična? To se zove " periodično " jer su elementi poredani u ciklusima ili periodima. Slijeva nadesno elementi su poredani u redove na temelju njihovog atomskog broja (broja protona u njihovoj jezgri). Neki stupci se preskaču kako bi se pojavili elementi s istim brojem valencije elektrona da se poredaju na iste stupce.

Također, zašto je periodni sustav organiziran povećanjem atomskog broja, a ne povećanjem atomske mase?

Atomski broj kao osnova za Periodični Zakon Pod pretpostavkom da je bilo grešaka u atomske mase , Mendeljejev je postavio određene elemente ne po redu povećanje atomske mase kako bi se mogli uklopiti u odgovarajuće skupine (slični elementi imaju slična svojstva) njegove periodni sustav elemenata.

Što je atomski maseni broj?

The maseni broj (simbol A, od njemačke riječi Atomgewicht [ atomski težina]), također se naziva atomski maseni broj ili nukleon broj , je ukupno broj protona i neutrona (zajedno poznati kao nukleoni) u an atomski jezgra. The maseni broj je različit za svaki različiti izotop kemijskog elementa.

Preporučeni: