Je li HOCl polarni ili nepolarni?
Je li HOCl polarni ili nepolarni?

Video: Je li HOCl polarni ili nepolarni?

Video: Je li HOCl polarni ili nepolarni?
Video: Является ли N2 полярным или неполярным? (азот) 2024, Travanj
Anonim

Hipoklorna kiselina je HOCl. Ovdje je atom kisika sp3 hibridiziran. Dakle, ima savijen oblik oko kisika zbog prisutnosti dva usamljena para. To uzrokuje neto Dipolni trenutak (0,37 D) i stoga je to polarna molekula.

Također, je li HClO polarna molekula?

Usporedi HClO i HClO 4: HClO 4 je jača kiselina od HClO . Kako oksidacijsko stanje središnjeg atoma postaje veće, kiselost je molekula povećava. Atom postaje elektronegativniji kako se oksidacijski broj povećava. U ovom slučaju, atom klora izvlači elektrone iz atoma kisika koji ga okružuju.

Nakon toga, postavlja se pitanje je li h2co polaran ili nepolaran? Polaritet H2CO oslanja se ne samo na elektronegativnosti ugljika i kisika isključivo. Umjesto toga, molekula je polarni uglavnom zbog kombinacije svoje geometrije i polariteta kemijskih veza uzetih pojedinačno. Ova molekula ima ravninu simetrije na kojoj je leže svi atomi.

Slično se može pitati, je li fluorometan polarni?

Fluorometan je polarni molekula. Fluor je znatno elektronegativniji od ugljika i molekula ima neto dipolni moment od 1,8 Debye.

Zašto je BCl3 polaran?

Tako BCl3 je ne polarni molekula da i veze jesu polarni pa zašto je ovo? Pa razlog je elektronegativnost elemenata. To se događa jer Clatom povlači elektrone malo više k sebi iz B. To u smislu čini Cl malo negativnijim od B i na taj način dobivate polarni veza/molekula.

Preporučeni: