Koja je vrsta mjerenja Likertova skala?
Koja je vrsta mjerenja Likertova skala?

Video: Koja je vrsta mjerenja Likertova skala?

Video: Koja je vrsta mjerenja Likertova skala?
Video: Klinička revizija 2024, Travanj
Anonim

Dvosmislenosti u klasifikaciji a tip od varijabli

U nekim slučajevima, mjerna skala jer podaci su redni, ali se varijabla tretira kao kontinuirana. Na primjer, a Likertova ljestvica koja sadrži pet vrijednosti - u potpunosti se slažem, slažem se, niti se slažem niti se ne slažem, ne slažem se i u potpunosti se ne slažem - je redovna.

Slično se može pitati je li Likertova ljestvica nominalna ili ordinalna?

Jednostavan odgovor je da Likertova vaga su uvijek redni . Intervali između pozicija na mjerilo su monotoni, ali nikad tako dobro definirani da bi bili brojčano ujednačeni koraci. Rečeno je da je razlika između redni a interval se temelji na specifičnim zahtjevima analize koja se provodi.

Nadalje, što je ljestvica ocjenjivanja od 5 bodova? Pet- točkaste ljestvice (npr. Likert Skala ) Potpuno se slažem – Slažem se – Neodlučan / Neutralan – Ne slažem se – Uopšte se ne slažem. Uvijek – Često – Ponekad – Rijetko – Nikad. Izuzetno – Vrlo – Umjereno – Pomalo – Nikako. Izvrsno - Iznad prosjeka - Prosječno - Ispod prosjeka - Vrlo loše.

Prema tome, je li Likertova ljestvica kvalitativni ili kvantitativni podatak?

Likertova ljestvica . Statistika: Metoda pripisivanja kvantitativno vrijednost za kvalitativni podaci , kako bi ga učinili podložnim statističkoj analizi. Svakom potencijalnom izboru dodjeljuje se brojčana vrijednost, a srednja vrijednost za sve odgovore izračunava se na kraju evaluacije ili ankete.

Je li dob redovna ili nominalna?

Ne postoji redoslijed povezan s vrijednostima na nominalnom varijable . [Omjer] Dob je na razini omjera mjerenja jer ima apsolutnu nultu vrijednost i razlika između vrijednosti je značajna. Na primjer, osoba koja ima 20 godina živjela je (od rođenja) upola kraće od osobe koja ima 40 godina.

Preporučeni: